Parafrazując znaną reklamę, można powiedzieć, że lato sprzyja zupożercom.
Do wyboru mamy ogromną ilość świeżych warzyw i ziół, z których przygotowanie pysznej zupki zajmuje chwilę i jest prawdziwą przyjemnością.
Kalafiorowa zaś to prawdziwy klasyk, który lubią i dzieci, i ich rodzice.
Co zrobić, żeby była zdrowa? Przy gotowaniu zup latem mam trzy zależne zasady, których się trzymam:
Po pierwsze: żadnej chemii! Konsekwentnie unikam wszelkich przypraw typu vegeta, które zawierają mnóstwo soli, polepszaczy smaku (glutaminian monosodowy), a zawartość suszonych warzyw stanowi mniej niż 10 proc. ich składu. Świeże warzywa mają na tyle wyrazisty smak, że nie ma sensu poprawiać natury.
Po drugie: latem nie dodaję do zup mięsa. Dzięki temu mają one mniej kalorii i mniej tłuszczu, a poza tym, jak już pisałam, smak młodych warzyw nie potrzebuje dodatków.
Po trzecie: kiedy tylko mogę, używam świeżych ziół. Koperek, bazylia, tymianek - latem można je bez problemu kupić lub wyhodować samodzielnie. Te suszone zostawiam na zimę.
Przepis na zupę kalafiorową z koperkiem i płatkami owsianymi
Składniki:
dorodny kalafior
ok. 4 niewielkie marchewki
ok. 2 niewielkich pietruszek
pół niewielkiego selera
ok. pół szklanki płatków owsianych
pęczek koperku
sól do smaku
Przygotowanie:
W ok. 1,5 litra wody gotujemy rozdrobnionego na różyczki kalafiora, z pokrojoną w kostkę marchewką, pietruszka i selerem. Kiedy warzywa zmiękną, zestawiamy zupę z ognia, lekko przestudzamy i miksujemy, do uzyskania bardziej gęstej konsystencji (ja zawsze część warzyw zostawiam niezmiksowanych). Dodajemy płatki owsiane oraz sól do smaku. Już na talerzu, obficie posypujemy koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz