Soczewica to jedno z moich ulubionych warzyw strączkowych, z którego dobrodziejstw najczęściej korzystam jesienią i zimą. Szybko się rozgotowuje i nie trzeba jej wcześniej moczyć. Ma łagodniejszy smak niż np. groch, świetnie sprawdza się w zupach, pasztetach i wszelkiego rodzaju pastach. Ziarno soczewicy jest łatwo dostępne, a jednocześnie to kopalnia kwasu foliowego, potasu, żelaza i miedzi. Podana np. z ryżem, staje się źródłem pełnowartościowego białka.
Kotleciki z czerwonej soczewicy to kolejny pomysł na szybki obiad. I można być pewnym, że dziecko chętnie zje takiego kotlecika niż tłustego, mięsnego kotleta.
Przepis na kotleciki z czerwonej soczewicy
Składniki:
szklanka czerwonej soczewicy
1 jajko
3-4 łyżki płatków owsianych
3-4 łyżki bułki tartej
pęczek koperku
1/2 łyżki garam masali
sól i pieprz do smaku, olej do smażenia
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy na małym ogniu. Gdy zmięknie, odcedzamy ją na sicie, przykładamy do miski i miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie dodajemy jajko, płatki owsiane, bułkę tartą i drobno posiekany koperek, garam masalę. Doprawiamy. Z masy formujemy niewielkie kotleciki, pieczemy na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz